Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ 1385 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟ WIKILEAKS

1.385 Ελληνικά έγγραφα θα δημοσίευε το WikiLeaks αν δεν συλλαμβάνοταν χθες...

Ο ιδρυτής του ιστότοπου Τζούλιαν Ασάντζ, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο τα περισσότερα διεθνή Μ.Μ.Ε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση...

"Στη σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ προχώρησε το πρωί της Τρίτης στις 9.30 π.μ. στην Βρετανία, η Σκότλαντ Γιαρντ, σε εφαρμογή ευρωπαϊκού εντάλματος που έχει εκδοθεί στο πλαίσιο ερευνών της σουηδικής δικαιοσύνης για μια υπόθεση παράνομου εξαναγκασμού, μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και μια υπόθεση βιασμού, οι οποίες όλες φέρεται ότι διεπράχθησαν τον Αύγουστο του 2010."

Ο Ασάντζ πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο της πόλης του Γουεστμίνστερ.

Ο Ασάντζ, που εκτιμάται πως τις τελευταίες ημέρες διέμενε στη ΝΑ Αγγλία, αναμένεται να οδηγηθεί σε δικαστήριο που θα εξετάσει το αίτημα για έκδοσή του στη Σουηδία. Ο Ασάντζ αναμένεται να ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος, καθώς όπως λένε οι νομικοί του εκπρόσωποι, είναι πιθανό αντί της Σουηδίας να παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει ποινική έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση από το Wikileaks διαβαθμισμένων τηλεγραφημάτων από διάφορες πρεσβείες τους, καθώς και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται πως ο λογαριασμός του Wikileaks στο Twitter έχει "σιγήσει" από το απόγευμα της Δευτέρας και μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες περί σύλληψης του Ασάντζ.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες εκτιμώντας πως οι διώξεις υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα.

Χθες, μια ελβετική τράπεζα στην οποία διατηρούσε καταθέσεις ο Ασάντζ έκλεισε το λογαριασμό με το επιχείρημα ότι ο δημιουργός του Wikileaks είχε δώσει πλαστά στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας. Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η απόφαση της Paypal να σταματήσει την υποστήριξη τoυ Wikileaks, στερώντας στην υπηρεσία έναν εύκολο τρόπο χρηματοδότησής της μέσω του διαδικτύου, καθώς και η απόφαση της Amazon να διακόψει τη φιλοξενία υλικού του Wikileaks στους servers της υπηρεσίας "Cloud Computing" που η ίδια διαθέτει.

Το Wikileaks είχε ήδη "μετακομίσει" στην Ελβετία

Ο ιστότοπος Wikileaks εμφανίζεται και πάλι στο Ιντερνέτ, σε νέα διεύθυνση, στο http://www.Wikileaks.ch σύμφωνα με ανακοίνωση του ιστότοπου στο Twitter.

"To Wikileaks μετακόμισε στην Ελβετία", ανακοίνωσε ο ιστότοπος στη διεύθυνσή του στο Twitter (@wikileaks).

Νωρίτερα, το EveryDNS.net είχε ανακοινώσει ότι διέκοψε την υπηρεσία Wikileaks έπειτα από μαζικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του ιστότοπου.

Σε άλλο μήνυμα στο Twitter, τo Wikileaks είχε αναφέρει νωρίτερα ότι "η διεύθυνση Wikileaks.org σκοτώθηκε από το αμερικανικό everyDNS.net έπειτα από ισχυρισμούς για μαζικές επιθέσεις".

Wikileaks,  φάκελος Ελλάδα
Θέματα τρομοκρατίας, εξωτερική πολιτική και εσωτερικές κυβερνητικές υποθέσεις αναφέρονται μέσα στα τηλεγραφήματα.

Αναφορές σε στρατιωτικές πυρηνικές εφαρµογές υπάρχουν σε 49 τηλεγραφήµατα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, τα οποία συντάχθηκαν κατά την περίοδο Ιούλη 2006 - Φλεβάρη 2010 και θα δηµοσιευθούν στον ιστότοπο Wikileaks (www.wikileaks.ch) το επόµενο χρονικό διάστηµα.


Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, το πλέον πρόσφατο από τα τηλεγραφήµατα, µε ηµεροµηνία 25 Φλεβάρη 2010, φέρει πέρα από τον κωδικό της Ελλάδας και τους κωδικούς της Συρίας και του Ιράν, και στάλθηκε µόλις δύο ηµέρες µετά την ανεπίσηµη εκδήλωση ανησυχίας του Κουβέιτ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα. Κατά τη διάρκεια του 2009 έχουν συνταχθεί άλλα τρία µηνύµατα τα οποία έχουν στην περιγραφή τους τον κωδικό των στρατιωτικών πυρηνικών εφαρµογών (MNUC).

Το Wikileaks έχει στη διάθεσή του 1.313 τηλεγραφήµατα που εστάλησαν από την αµερικανική πρεσβεία της Αθήνας και άλλα 72 από το προξενείο της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο από αυτά συντάχθηκε στις 16 Ιούλη 1985 και ο κωδικός του αντιστοιχεί σε θέµατα τροµοκρατίας. Οι περισσότερες αναφορές στα µηνύµατα της τελευταίας 25ετίας που διέρρευσαν σε ανθρώπους του διάσηµου πλέον ιστότοπου έχουν να κάνουν µε την εξωτερική πολιτική και τις εσωτερικές κυβερνητικές υποθέσεις.

Συγκεκριµένα, από την πρεσβεία της Αθήνας συντάχθηκαν 945 τηλεγραφήµατα µε κωδικό PREL που αντιστοιχεί στις εξωτερικές σχέσεις και 638 µε κωδικό PGOV για τα ενδοκυβερνητικά ζητήµατα.

ΤρομοκρατίαΌπως έγραψε χθες η εφημερίδα “Τα Νέα”, από τα στοιχεία που διαθέτει, υπάρχουν αναφορές σε θέµατα τροµοκρατίας σε 151 τηλεγραφήµατα από την Αθήνα και σε 6 από τη Θεσσαλονίκη που συντάχθηκαν ανάµεσα στον Ιούλη του 1985 και το Φλεβάρη του 2010. Μόνο µέσα στο 2009 συντάχθηκαν σχεδόν 50, δηλαδή το 1/3 των µηνυµάτων µε τον «τροµοκρατικό» κωδικό PTER, ενώ τα περισσότερα (δέκα), αποστάλθηκαν τον Φλεβάρη του 2009.

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριµένου µήνα πραγµατοποιήθηκαν οι ένοπλες επιθέσεις στο αστυνοµικό τµήµα του Κορυδαλλού και στον τηλεοπτικόσταθµό Alter από τη Σέχτα Επαναστατών. Επιπλέον, είχε βρεθεί και ένα αυτοκίνητο παγιδευµένο µε εκρηκτικά στον προαύλιο χώρο των γραφείων της Eurobank στην Κηφισιά, χωρίς όμως να υπάρξει έκρηξη λόγω λάθους στη συνδεσµολογία – µία ενέργεια που αποδόθηκε στον Επαναστατικό Αγώνα.

Εννέα τηλεγραφήµατα όπου περιλαµβάνονται θέµατα τροµοκρατίας εστάλησαν από την Αθήνα τον Δεκέµβρη του 2008, ενώ επτά τον Φλεβάρη του 2010, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν έλαβε χώρα κάποια τροµοκρατική ενέργεια, µόνο µία σύλληψη 21χρονου ως υπόπτου για συµµετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς.

Στρατιωτικές υποθέσειςΠέρα από τις 49 αναφορές σε πυρηνικά, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σταλεί δεκάδες τηλεγραφήµατα όπου µνηµονεύονται στρατιωτικής φύσεως ζητήµατα. Από τους κωδικούς κατηγοριοποίησης των µηνυµάτων από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα φαίνεται ότι σε 89 γίνεται λόγος για στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε 37 για στρατιωτική βοήθεια και πωλήσεις όπλων και σε 139 για έλεγχο οπλισµού ή και ζητήµατα αφοπλισµού.

Οσον αφορά τις διαφόρων ειδών «στρατιωτικές διευθετήσεις» (κωδικός MARR - Military Arrangements), συντάχθηκαν 138 τηλεγραφήµατα – τα 52 από τον Γενάρη του 2009 έως τον Φλεβάρη του 2010. Τα περισσότερα (δώδεκα) αποστέλλονται λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισµού τον Νοέµβρη του 2009, µήνα κατά τον οποίο έχουµε και τα περισσότερα µηνύµατα σχετικά µε πωλήσεις όπλων (κωδικός MASS - Military Assistance and Sales).

Εθνική ασφάλειαΤο 2007 µπορεί να χαρακτηριστεί «χρονιά εθνικής ασφάλειας»: κατά τη διάρκεια του συγκεκριµένου έτους, από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα συντάχθηκαν, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Wikileaks, δέκα τηλεγραφήµατα που έφεραν τον κωδικό PINS – τα περισσότερα που είχαν αναφορές σε αυτό το ευαίσθητο ζήτηµα από το 2005 και µετά.

Στα πλέον πρόσφατα δύο τηλεγραφήµατα, µε ηµεροµηνίες δηµιουργίας 29 Γενάρη 2009 και 16 Δεκέμβρη 2009, που αφορούν στην εθνική ασφάλεια περιλαµβάνονται επίσης αναφορές σε θέµατα τροµοκρατίας, εξωτερικών σχέσεων, εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων και οικονοµικής βοήθειας. Πέρα από τον κωδικό εθνικής ασφάλειας υπάρχει και αυτός της γενικής ασφάλειας: µε τον συγκεκριµένο κωδικό χαρακτηρίζονται 91 τηλεγραφήµατα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

42 ακόµα τηλεγραφήµατα εµφανίζουν τον κωδικό PINR (Intelligence), που αντιστοιχεί στη συλλογή πληροφοριών. Στα συγκεκριµένα µηνύµατα θίγονται επίσης ζητήµατα οικονοµίας, τροµοκρατίας, ασφάλειας, έως και επιστηµονικά θέµατα βιολογίας και ιατρικής, όπως προκύπτει από τους κωδικούς που φέρουν στις επικεφαλίδες. 13 από αυτά συντάχθηκαν το 2008, 11 το 2007 και επτά το 2009.

ΕνεργειακάΣε 80 τηλεγραφήµατα από τις αρχές του 2005έως τις αρχές του χρόνου που διανύουµε γίνονται αναφορές σε ενεργειακά ζητήµατα. Μάλιστα,σε πέντε από αυτά που συντάχθηκαν τον Γενάρη, το Φλεβάρη και τον Μάη του 2006 εµφανίζεται η επωνυµία της Gazprom, ενώ 13 περιλαµβάνουν στοιχεία για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη βάση δεδοµένων των τηλεγραφηµάτων που διέρρευσαν στους ανθρώπους του Wikileaks εµφανίζεται ένα µήνυµα µε ηµεροµηνία 30/4/2008 που φαίνεται πως σχετίζεται µε την υπογραφή Καραµανλή για την ελληνική συµµετοχή στην κατασκευή του αγωγού South Stream την προηγούµενη µέρα.

Τρία «ενεργειακά» τηλεγραφήµατα της προηγούµενης και της φετινής χρονιάς περιλαµβάνουν αναφορές στη Ρωσία, δύο στη Βουλγαρία, δύο στην Τουρκία, δύο στο Ιράν, ενώ µνηµονεύονται και η Ιταλία και το Αζερµπαϊτζάν. Πέρα από θέµατα ενέργειας και ενεργειακής τεχνολογίας, στα συγκεκριµένα µηνύµατα περιλαµβάνονται αναφορές για οικονοµικές και εσωτερικές κυβερνητικές υποθέσεις και εξωτερικές σχέσεις.

Ανθρώπινα δικαιώµαταΟ πιο συχνός κωδικός στα τηλεγραφήµατα έπειτα από αυτούς των εξωτερικών σχέσεων, των εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων και µαζί µε αυτόν των οικονοµικών ζητηµάτων είναι ο PHUM, που αντιστοιχεί στον τοµέα των ανθρώπινων δικαιωµάτων: πάνω από 200 µηνύµατα µε αναφορές σε σχετικά ζητήµατα έχουν συνταχθεί από την αµερικανική πρεσβεία της Αθήνας και άλλα 36 από το προξενείο της Θεσσαλονίκης κατά την πενταετία Φλεβάρης 2005 - Φλεβάρης 2010. Ακόµα 41 τηλεγραφήµατα µνηµονεύουν θέµατα προσφύγων.

Τα τηλεγραφήµατα από την ΕλλάδαΣυνολικά 1.385 τηλεγραφήµατα από την αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο της Θεσσαλονίκης έχουν διαρρεύσει στον ιστότοπο του Wikileaks (www.wikileaks.ch) και αναµένεται να δηµοσιευθούν εντός των επόµενων εβδοµάδων. Το χρονικό διάστηµα που καλύπτουν εκτείνεται ανάµεσα στον Ιούλη του 1985 και τον Φλεβάρη του 2010, ωστόσο τα περισσότερα συντάχθηκαν από τον Γενάρη του 2005 και µετά.

Ειδικότερα, κατά το δεύτερο ήµισυ της δεκαετίας του 1980 υπάρχουν µόλις τρία τηλεγραφήµατα – όλα τους αφορούν ζητήµατα τροµοκρατίας – ενώ άλλα τόσα εντοπίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, και πάλι µε το ίδιο θέµα.

Σύµφωνα µε τους κωδικούς που φέρουν στις επικεφαλίδες τους, στα περισσότερα από τα διπλωµατικά µηνύµατα της αµερικανικής πρεσβείας και του προξενείου που έχουν διαρρεύσει γίνονται αναφορές σε θέµατα εξωτερικής πολιτικής, εσωτερικών κυβερνητικών υποθέσεων, ανθρωπίνων δικαιωµάτων και οικονοµίας.

Με την ένδειξη "BAKOYANNIS"Τηλεγράφημα με την ένδειξη BAKOYANNIS στην επικεφαλίδα συντάχθηκε στην αµερικανική πρεσβεία Αθηνών στις 14 Φλεβάρη 2006, µία ηµέρα µετά τη µετάβαση της τότε υπουργού Εξωτερικών µαζί µε τον τέως πρωθυπουργό στο Βερολίνο, όπου πραγµατοποιήθηκε δείπνο εργασίας µε τη γερµανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Σηµειώνεται ότι το συγκεκριµένο διπλωµατικό µήνυµα είναι το µόνο ανάµεσα στα 1.385 που φέρει κάποιο όνοµα στην κωδικοποίησή του.

Στην πρόσφατη εκείνη περίοδο υπουργοποίησης της Μπακογιάννη είχε αναφερθεί εκτεταµένα ο γερµανικός Τύπος µε άρθρα σε µεγάλες εφηµερίδες. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα η αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών από τις 2 Φλεβάρη σχεδόν µονοπωλούσε τα πρωτοσέλιδα.

Ανάµεσα στα 31 τηλεγραφήµατα που έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks από τα µέσα Γενάρη έως τα τέλη Φλεβάρη του 2006, 11 είχαν αναφορές σε θέµατα εξωτερικής πολιτικής, 10 σε εσωτερικές κυβερνητικές υποθέσεις, 4 σε στρατιωτικές και αµυντικές διευθετήσεις, 4 σε ενέργεια, 3 στη γρίπη των πτηνών, 1 στην Ολυµπιακή Αεροπορία και ένα σε αναρχικούς!

Ο μυστικός κατάλογος του WikiLeaksΟ ιστότοπος WikiLeaks δημοσίευσε έναν μυστικό κατάλογο με ευαίσθητες τοποθεσίες σε όλον τον κόσμο που οι ΗΠΑ θα ήθελαν να προστατεύσουν από τρομοκρατικές επιθέσεις, διότι μια απώλειά τους, σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ, "θα επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό" την αμερικανική ασφάλεια.

Το έγγραφο του αμερικανικού ΥΠΕΞ με ημερομηνία 2009 καλεί τους αμερικανούς διπλωματικούς αντιπροσώπους να καταγράψουν τις υποδομές και τις εταιρίες σε όλον τον κόσμο "των οποίων η απώλεια θα επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό την δημόσια υγεία, την οικονομική και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ".

Στον κατάλογο αυτόν, που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από χώρες, περιλαμβάνονται υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας, λιμάνια, ορυχεία και φαρμακευτικές εταιρείες που παρασκευάζουν σημαντικά σκευάσματα για τη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου