Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

THE END OF POVERTY?

Το παγκόσμιο φιλμ για την αρχιτεκτονική της φτώχειας, με αφήγηση του Μάρτιν Σιν.
Με τόσο πλούτο στον κόσμο, γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν τόσοι φτωχοί; Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει πάνω από το 85% των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων; Υπάρχει περίπτωση να έρθει ποτέ το τέλος της φτώχειας;

Με αφετηρία κάποια ερωτήματα που έχουμε συνηθίσει να προσπερνάμε, ο Φιλίπ Ντιάζ συναντιέται με νομπελίστες οικονομολόγους, ανασυνθέτει την ιστορία της παγκόσμιας εκμετάλλευσης από την εποχή της αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα και προτείνει τη νηφάλια επιστημονική σκέψη ως απάντηση στην επικρατούσα λογική του εντυπωσιασμού και των απλουστεύσεων. Το φαινόμενο της φτώχειας, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ The End of Poverty του ακτιβιστή και βραβευμένου σκηνοθέτη Philippe Diaz, δεν είναι καθόλου «ατύχημα». Η παγκόσμια φτώχεια δεν προέκυψε έτσι απλά. Έχει τις ρίζες της στην εποχή της αποικιοκρατίας, της δουλείας, της δια της βίας κατάληψης της γης και των φυσικών πόρων. 

Σήμερα δε, επιβιώνει χάρη στις «ελεύθερες αγορές», τις άδικες φορολογικές, εμπορικές πολιτικές και την τοκογλυφική διαχείριση του χρέους. Οι πλούσιες χώρες εκμεταλλεύονται τις πιο αδύναμες και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους, και το χρήμα συσσωρεύεται στους πλούσιους χωρίς να γίνεται δίκαιη αναδιανομή προς τους φτωχούς.


Διάρκεια: 1 ώρα, 44 λεπτά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου